Comuna Groşii Ţibleşului MAI MULTE INFORMAŢII
În această secţiune găsiţi informaţii despre Comuna Groşii Ţibleşului.

Istoricul localităţii

Casă veche din Comuna Groşii Ţibleşului
Casă veche din Comuna Groşii Ţibleşului
Comuna Groşii Ţibleşului a fost atestată documentar întâia dată în anul 1594, cu toate că existenţa umană în zonă datează cu mult înainte.

Iniţial, satul se prezenta sub forma unei "obşti săteşti", alcătuită din câteva case ale lucrătorilor forestieri, din liniştea munţilor. Încurajarea stabilirii în zonă a muncitorilor din exploataţiile de lemn s-a realizat prin împoprietărirea acestora de către autorităţi cu terenuri, pentru întemeierea de gospodării.
Odată cu creşterea populaţiei, a început şi diversificarea ocupaţiilor locuitorilor, prin agricultură şi creşterea animalelor. Schimbările politice de la nivelul Transilvaniei s-au făcut în curând simţite şi aici, în secolele X-XIII, iniţiând o serie de reconfigurări sociale. Diverse grupuri etnice din Apus sau Răsărit au început să se stabilească în zonă, bucurându-se de privilegii şi împroprietăriri dictate de cancelariile imperiale. Astfel, primul nobil din comuna Groşii Ţibleşului este Keneze Tudor, urmat de o serie de alte nume şi istorii locale.

Localitatea era menţionată în documentele vremii ca "Gross" sau "Tokes", care în limba maghiară însemna "gros". Denumirea pare a proveni de la pădurile bogate din zonă, în care predominau arbori de dimensiuni mari.
Evaluaţi acest material
(6 voturi)
Vezi mai multe informaţii despre Comuna Groşii Ţibleşului Cadrul geografic »
Copyright © Primaria Groşii Ţibleşului