COMUNA GROȘII ȚIBLEȘULUI

Tradiţii şi Obiceiuri

 • Obiceiuri de Crăciun
  Printre cele mai frumoase tradiţii ale comunei Groşii Ţibleşului pot fi amintite creaţiile folclorice şi obiceiurile de Crăciun şi de Anul Nou, ocazii cu care colindătorii străbat uliţele localităţii, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, pentru a vesti Naşterea lui Iisus. De asemenea, în casele localnicilor colindătorii pun în scenă şi mici scenete biblice, cum ar fi Steaua, Pluguşorul, Irozii, Sorcova etc., iar după lăsarea serii, atunci când cetele de colindători ale copiilor se retrag spre casele lor, este momentul în care începe obiceiul de colindat, care se prelungeşte până dincolo de miezul nopţii, colindătorii adulţi fiind cei care interpretează scenete biblice, într-un mod mai amplu, sau cântece ale Crailor de la Răsărit, Viflaimul etc. Toate aceste obiceiuri şi urări tradiţionale au rolul de a prevesti bucuria Naşterii Mântuitorului, fericirea încheierii unui an şi urările de rodnicie ale noului an care urmează să înceapă.

  Totodată, an de an, se remarcă implicarea tuturor sătenilor în păstrarea tradiţiilor moştenite de la strămoşi, fie prin faptul că merg la colindat, fie, pur şi simplu, prin pregătirea celor necesare ospitalităţii specifice, aproape toate casele fiind îmbodobite de sărbătoare, în tradiţia satului spunându-se că acele gospodării în care nu intră colindătorii sau cei care nu merg la biserică în zilele Crăciunului nu se pot bucura de belşugul urat de colindători sau de binecuvântarea Naşterii Mântuitorului.
 • Obiceiuri de Paşti
  Odată cu lăsarea Postului de Sfintele Paşti, în comuna Groşii Ţibleşului încep să se desfăşoare o serie de tradiţii specifice care au rolul de a pregăti creştinii pentru marea sărbătoare a Învierii Domului. În acest sens, toţi credincioşii, de la mic la mare, postesc în această perioadă, iar printre cele mai importante fapte de milostenie şi ofrandă se numără prohodul la biserică, adică un fel de pomană pentru cei decedaţi, care se face în fiecare duminică a Postului Mare, de către un număr cuprins între 30 şi 50 de familii. Astfel, după pomenirea celor adormiţi, cei care iau parte la acest obicei împart credincioşilor prezenţi la biserică diferite bunuri, iar ca semn al întoarcerii comunităţii la perioada de început a creştinismului, dar şi ca finalizare a obiceiului de pomenire, toţi cei prezenţi, alături de preot, participă la o masă (agapă) frăţească, în căminul de alături.

  În plus, un obicei asemănător celui menţiont anterior este şi Prohodul Floriilor, astfel că de la începutul postului credincioşii aduc la biserică câte un vas în care pun diferite cereale, cel mai adesea grâu sau porumb, iar atunci când sunt sâmbetele morţilor, la fiecare Liturghie, fiecare credincios aprinde câte o lumânare în vasul adus, obicei care culminează cu Prohodul Floriilor. Astfel, după slujba vecernei, credincioşii aşează vasul cu seminţe, o lumânare aprinsă şi cinci colăcei, după citirea rugăciunilor de sfinţire acestea fiind împărţite credincioşilor prezenţi, iar seminţele putând fi păstrate, ele reprezentând atât unitatatea de credinţă a locuitorilor, cât şi simbolul pâinii divine.

  Un alt obicei interesant, serbat primăvara, este şi cel legat de preocupările specifice ale locuitorilor din Groşii Ţibleşului, şi anume, urcarea oilor la munte, astfel că, la vremea rânduită, preotul participă la obiceiul cunoscut sub denumirea de Sâmbra Oilor, fiind săvârşită o slujbă de binecuvântare şi sfinţire a păstorilor şi a tuturor animalelor, cu scopul de a fi feriţi de primejdii sau boli, după citirea rugăciunilor, fiind stropiţi cu apă sfinţită atât oamenii, cât şi animalele şi păşunile, pentru prosperitate şi un an bun.
 • Creaţia populară
  În privinţa creaţiei populare, Maramureşul se remarcă prin faptul că deţine o încărcătură aparte de frumuseţe şi original, astfel că frumuseţea locurilor de aici este dată şi de păstrarea vechilor tradiţii şi valori specifice locuitorilor zonei, în care încă se mai păstrează sufletul şi credinţa acestui popor, îmbrăcate în simplitate.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/grosiitiblesului/public_html/templates/grosiitiblesului/html/com_k2/templates/default/item.php on line 305
© 2018 Primăria Comunei Groșii Țibleșului. All Rights Reserved.